czwartek, 10 lutego 2011

Jak skasować konto na Facebooku ?

Popularność portali społecznościowych rośnie w ogromnym tempie. Najszybciej bez cienia wątpliwości rozwija się Facebook. Co jednak zrobić jeśli okaże się, że nie chcemy mieć dłużej konta na Facebooku? Czy można je po prostu bezstresowo usunąć? Jak się zaraz przekonacie, jest to możliwe, jednak nie jest to aż takie proste jak byśmy tego chcieli. Powód? Wiadomo przecież, że nikt nie lubi tracić klientów, dlatego proces ten jest utrudniany w miarę możliwości. Nie inaczej sytuacja ma się z Facebookiem...

Dezaktywacja czy usunięcie?

Chcąc zrezygnować z naszej „socialnej” obecności mamy dwie możliwości wyboru. Jedną z nich (polecaną przez Facebook z wiadomych powodów) jest dezaktywacja konta. Jeśli się na nią zdecydujemy, to nasz profil oraz wszystkie informacje z nami związane staną się niedostępne dla innych, jednak zostaną one zachowane. W wypadku ponownej aktywacji konta będzie ono wyglądać identycznie jak wcześniej. Jak to zrobić? Wystarczy przejść do karty „Ustawienia” na stronie „Ustawienia konta”.

Jeśli jesteśmy zdecydowani na społeczną śmierć możemy skasować konto (lub przynajmniej spróbować;) ) Pamiętajmy, że nasze konto zostanie skasowane na zawsze i nie będzie możliwości jego powtórnej aktywacji...a zatem do dzieła:
Klikamy tutaj  i wysyłamy żądanie usunięcia konta. Wydawałoby się, że jest to banalnie proste...a jednak nie do końca...

Jak dowiadujemy się z centrum pomocy „System opóźnia proces usunięcia na wypadek, gdyby użytkownik zmienił zdanie i nie chciał w sposób trwały usunąć swojego konta.” Co to oznacza w praktyce? Przez następne 14 dni(a najlepiej o wiele dłużej) nie możemy logować się do Facebook’a. Nie robimy tego nawet z telefonów komórkowych, ani nie klikamy na facebookowe odnośniki na innych stronach. W ten sposób po dwóch tygodniach znikamy z sieci. Jednak czy na dobre? 

Okazuje się, że nie! Zdjęcia, które wrzucaliśmy do tej pory zostają na Facebooku na ZAWSZE! Otrzymują swój unikalny adres (URL pojawia się jak otwieramy zdjęcie), pod którym widnieją nawet jeśli naszego konta na FB już nie ma. Dlatego pamiętajmy- coś co raz dostanie się do Internetu zostaje tam na wieki.

Wiemy już jak zniknąć z wirtualnego świata. Myszki w dłoń i do dzieła! ;)





Jeśli zainteresował Cię ten artykuł sprawdź również inne w tej kategorii lub w kategorii porady

2 komentarze:

  1. ja jestem właśnie w trakcie tych 14 dniach...i ciągle face mnie nagabuje czy aby na pewno chcę zrezygnować. wrrr.

    OdpowiedzUsuń